“‘Het advies ‘Dan ga je toch lekker fietsen’ werd dankzij Toury haalbaar en leuk”

Emiel3Emiel Helmink (26) is coördinator omgevingsvisie bij de Provincie Gelderland. Toen de reisregeling (woon-werkverkeer) per 2015 wijzigde, was dat voor veel collega’s voordelig, maar voor Emiel pakte het anders uit. “In plaats van een trajectkaart kreeg ik voortaan een vast bedrag op basis van mijn woon-werk afstand en het aantal dagen dat ik reis. Omdat ik vrij korte treinreizen maak, waarvoor je een relatief hoog starttarief betaalt bij de NS, was dat minder voordelig. Sterker nog, ik moest maandelijks bijleggen om met de trein te blijven reizen. Het advies van mijn manager was dan ook: “Dan ga je toch lekker fietsen?”. Dat bleek met Toury, de fietsgame helemaal geen verkeerd idee.”

Frisser op het werk

“Ik ben van nature een spelletjesfanaat. Hou ervan om de strijd aan te gaan. Toen ik de aankondiging van Toury, de fietsgame las op het intranet van de Provincie, was het besluit om mee te doen, dan ook snel genomen. Samen met een collega die een e-bike heeft en deelnam aan het e-bike klassement. Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg ik niet alleen meer plezier in het spel, ik merkte ook het fietsen me beter af ging. Ik kwam frisser en energieker op mijn werk aan. Een super begin van de dag. En na het werk was het fietsen een prettige manier om even ‘los te komen’.”

Parijs binnen handbereik

Toen de toenmalige nummer 1 terugviel, stond Emiel ineens nummer twee. “Dat was een mooi moment, toen dacht ik: Nu is die reis naar Parijs binnen handbereik! Dat maakte echt de fanatiekeling in me los. Ik pakte zo vaak mogelijk de fiets van en naar het werk. Bovendien kon ik speciale truien en extra punten verdienen, bijvoorbeeld door mijn Toury-ervaringen via social media te delen. Iets wat mijn directe concurrent veel minder deed.” Zo kwam het dat Emiel aan het einde van de wedstrijd op de nummer 1 positie belandde. Als prijs mocht hij een weekend naar Parijs, om de finish van de Tour de France bij te wonen. “Een geweldig weekend en een onvergetelijke ervaring.” En na de vakantie? Dan ga ik gewoon weer met Toury fietsen naar het werk.”

parijs